Academia Nae

Nae e partea luminoasa din noi si Catavencu e partea umbroasa

Diagnoze la Varadinum Miercuri, Aprilie 25, 2007

Filed under: buzz(e) — academicianuNae @ 10:03 pm

andrei-marga.jpg

Acum am sosit de la o Conferinţă pe tema Diagnoze, de la Primăria Oradiei, susţinută de Andrei Marga (fost ministru, rector la Cluj, detalii de titluri puteţi găsi pe alte bloguri, site-uri).
Cu 15 minute înainte de începerea ei, am aflat de ea şi, cuprins de intuiţie, am luat decizia afirmativa. Cu o voce neutră, la intersecţia dintre gravitate şi finete, incrusetată oratoric şi o faţă simpatică, a început Conferinţa puţin plictisitor, ca, mai apoi să devină din ce în ce mai atractiv şi interesant.

A prezentat diocezele câtorva sute de ani şi a câtorva zeci de personalităţi filozofice, politice, sociologice, psihologice, teologice şi tehnice. Amintesc cele mai interesante dintre ele: cinismul, vidul, asimetrizarea, informatizarea şi perspectiva lui Max Weber (care a fost dat afară după 3 luni din partidul înfiinţat de el) că liberalizarea nu se extinde. Cinismul e evidenţiat de modul în care ne privim în societate după funcţii şi interese.

Avem o criză a democraţiei. Pentru guvernul prezent, democraţia s-a diluat, însemnând doar procedee de lansare pentru a ajunge la putere, principiile democratice nefiind practicate de aşa-numiţii democraţi. Adevărata democraţie trebuie motivată cu valori spirituale.
Dintre cei aproximativ 50 de participanţi, eu am fost printre puţinii tineri şi, mai mult, îmbrăcat neoficial. Masa auditoriului fiind constituită din reprezentanţi eclesiali, autorităţi locale, scriitori, actori şi profesori ai Universităţii din Oradea şi Cluj. Asistăm la o creştere a sărăciei extreme (la sub 1$ pe zi pentru hrană). Asia stă mai bine la capitolul foamei cronice decât România. Chiar dacă 30% sunt agricultori, momentan nu putem produce suficientă hrană pentru noi.
Din 2007, numărul celor de la urban a depăşit mondial numărul ruralului. India are procentaj mai scăzut de abandon şcolar decât Romania. Încălzirea globală ne râde mai curând în faţă. Pădurile tăiate nu sunt suplinite suficient de re-plantaţii.
Micuţa Cehie a primit 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea învăţământului superior şi cercetărilor. A afirmat că religiile creştine au toate un fundament comun. Foarte curând, Asia va trece printr-o criza de apă potabilă. Deci vom asista la o nouă venire mongolă. Da’ numa’ dacă vor veni asiatici vor fi prelucrate şi terenurile din Moldova.

La sfârşit, s-a lăsat loc întrebărilor. 7 am fost la număr. 6 bărbaţi şi o femeie: un preot catolic din cadrul Univ. BB – Cluj, un preot ortodox – Oradea, Mihai Maci, eu, un bătrânel cu ton comunist care îşi va scoate o carte săptămâna viitoare, un alt profesor de la Cluj şi o evă. L-am întrebat care e soluţia la problematica cinismului contemporan, evidenţiat prin ochelarii dâmboviţeni ai funcţiei. Mi-a răspuns ca e o întrebare grea şi că problema e fondată şi soluţionată cultural.
A dat 2 ilustraţii. Când Diogen vine desculţ înnoroiat şi calcă pe covoarele frumoase şi scumpe ale lui Platon, zicând: Acum calc pe orgoliul lui Platon. Platon, auzind, a răspuns: Da, dar cu un alt orgoliu. Acel cinism înrobitor poate fi rezolvat prin luptă, replică.
A doua ilustraţie este legată de cinismul lui Goliat faţă de David. Tu nu realizezi: eu mare şi tu mic?

M-a deranjat zgomotul provocat de la staţie. În timpul conferinţei, doar 3-4 persoane au ieşit afara, una sclipind de trăsături maneliste şi totodată banchere.

reporterul Terra

Anunțuri
 

2 Responses to “Diagnoze la Varadinum”

  1. miha Says:

    Fain ca ai fost. Fain ca ai ramas cu ceva. Fain ca ne-ai povestit si noua.. (oare nu este un cuvant mai potrivit pt a spune asta?! of, romana..;D )
    Chiar daca nu prea cred ca voi mai face comment-uri de-acu inainte, expunandu-mi parerea atator ochi critici, minti iscoditoare si iscusite minti de maestri ai invartirii vorbelor, voi mai poposi din cand in cand pe la Academie, ca intotdeauna mai e ceva de invatat.
    Spor la adunat, spor la semanat, spor la rodit si mai apoi la secerat! (nu doar de laude)

  2. Miha,iti dorim relaxare si sa pararesti fobia de scris pe Academie.

    Toti invatam, chiar si rectoru’ 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s