Academia Nae

Nae e partea luminoasa din noi si Catavencu e partea umbroasa

Rendez-vous cu tine însuţi Vineri, iunie 20, 2008

Filed under: bulevarde parfumate — academicianuNae @ 11:03 pm

Totul începe în decoraţiuni de inocenţă, când începi să-ţi recunoşti propriile reflecţii. Încă nu împliniseşi 2 ani, dar te spălai pe dinţi urcat cu picioarele pe cutia cu rufe şifonate, când realizaşi dintr-o dată că acea fărâmă pufoasă care radiază în oglindă eşti tu.

Mititeii – să nu faceţi cumva conexiune cu grătarele – nu au capacitatea conştiintei de sine. Undeva după douăzeci şi cinci de luni, ei devin conştienţi de propriile gânduri, emoţii şi senzaţii. Primul şoc al auto-recunoaşterii timbrează începutul unei căutări continue după adevăratul sine şi după afecte, atitudini, acţiuni acordate cu acel eu, purtând eticheta de autenticitate.

Adolescenţii şi douăzeci-şi-ceva-anişti încearcă prietenii, mode, bulluri roz, locaţii noi, căutând ceva-ul oglindit şi conştientizând ce nu se identifică cu sinele lor.

Operaţiile cosmetice, medicamentele psihonustiucum şi alte produse produc mutaţii dorinţei de autenticitate. Hi5odată, para-blogurile, facebook-ul, ringo-ul poartă de multe ori izul pufăit de identităţi visate şi ireale. Steroizii, stimulatoarele şi dopingurile vrăjesc performanţele atletice. Memoriile fabricate devin best-sellere. Întâlnirile rapide reduc sinceritatea.

Printre harababurile de imitatii, coceanul sinelui se strofoacă a se revendica.

Autenticitatea are de-a face cu operaţia curajoasă şi nestingherită a miezului sincer şi real al sinelui.

Mulţi nu sunt autentici datorită lasităţii, incomodităţii raţionale şi a fricii de critică.

E dureros să te vezi şi să recunoşti cine eşti. E tensionant să ne definim, redefinim sensul de noi înşine împotriva paravanei de conformism, umbrelelor de superficialism şi a paletelor de exhibiţionism.

Reclame
 

3 Responses to “Rendez-vous cu tine însuţi”

  1. anca Says:

    cel mai adanc hau in care trebuie sa mi cobor lumina, cel mai necuprinzator cer in care trebuie sa zbor, cea mai invaluitoare si zbuciumata mare in care trebuie sa invat a inota, cea mai intinsa pajiste de pe a carei intindere trebuie sa autentific miresmele sunt eu insumi.

  2. Hainele de rebel nu sunt nicicum haine de rebel din piele. Tot ce stii , porti, faci, scuipi, saruti, inalti, vorbesti pentru altii sau pentru tine inaintea altora e doar o imagine a ta sub ultraviolete. Unde e eu`l ?

  3. princessita Says:

    eu-uri agonizate intre un holocaust autenticist si apologia „self-assured”-ului. eul ramane eu , fals sau autentic, artificial sau natural, uniform sau dinamic , un eu scindat care isi controleaza intentiile de fiecare data subiectiv , inexplicabil, si in mod paradoxal, in conformitate cu mazga societala .eul conjugat de la singular la plural isi aclama regresiunea. nu exista un eu general, in schimb sunt infinite eu-uri mai mult sau mai putin integrabile , neintegrabile sau integrative in raport cu o definitie.
    eul meu sunt eu. eul tau esti tu. restul eu-urilor e restul eu-urilor. nu incap toate intr-o definitie , sunt particulare, sunt mult prea intime.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s