Academia Nae

Nae e partea luminoasa din noi si Catavencu e partea umbroasa

( sine ira et studio 1) Miercuri, Martie 11, 2009

Filed under: bube pe suflet — academicianuNae @ 8:58 pm

hoinarind intre sinele livresti

O ştim bine de la Eliade (şi nu numai): topografia unei aşezări – sat, oraş, ce-o mai fi – nu provine din simpla juxtapunere a unor clădiri, ci e, mai înainte de toate, un spaţiu ordonat. Or, atunci cînd se vorbeşte de ordine, se vorbeşte implicit de o sumă de repere care structurează şi organizează spaţiul în cauză. Iar aceste repere se definesc în mod esenţial prin puternica lor încărcătură simbolică.
Spaţiul urbei se dispune ca oraş (sau ca sat) în jurul acelor repere simbolice care marchează realităţile „tari“ ale comunităţii respective: domeniul sacrului (biserică, templul, altarul de cult), domeniul consensului social (agora, instituţiile publice sau princiare, monumentele), domeniul valorilor comune (teatrul, filarmonica, şcoala, muzeul, librăria etc). E de remarcat faptul că domeniile productive (întreprinderile) au un statut periferic în raport cu aceste repere. De asemenea, în măsură în care o parcelă a urbei nu dispune de asemenea repere, ea se defineşte că un cartier, adică un spaţiu secund ce trimite spre centrul care, doar el, are funcţia de a investi marginalul.

În acest sens, disparitia unor asemenea repere simbolice (precum, de pilda, darîmarea bisericilor din centrul Bucurestiului sub Ceausescu) nu e o simpla reconfigurare a topografiei urbane, ci – în egala masura – (ca sa folosesc sintagma lui Nietzsche) o „reevaluare a tuturor valorilor“ comunitatii. Altfel spus, odata cu suprimarea unor asemenea centre nu dispare doar o cladire sau alta din harta orasului (si problema nu e aici aceea a distrugerii unui vestigiu istoric), ci – în primul rînd – se estompeaza pîna la stergere una din functiile simbolice ce constituie liantul vietii comune a oamenilor. Aici pot fi puse doua întrebari: una de natura cantitativa – cîte asemenea institutii pot fi evacuate din spatiul public fara ca respectiva comunitate sa-si piarda identitatea? (Ceea ce poate însemna fie ca ansamblul social se destrama într-o simpla populatie, fie ca se dizolva într-o comunitate mai larga.) Si a doua, de ordin calitativ – procesul se petrece univoc: adica suprimarea reperului duce la suprimarea functiei sau, si reciproc: disparitia treptata a functiei duce, finalmente, la „amputarea“ institutiei?

Dupa cum am spus, în cazul librariei la care ma refer lucrurile suna clar: functia ei s-a dezintegrat odata cu scaderea drastica a celor ce-i calcau pragul; ca atare, închiderea ei n-a fost rezultatul unei decizii arbitrare (sau cel putin asa se pretinde), ci consecinta actiunii „mîinii nevazute“ a parintelui economiei – Adam Smith –, dat fiind ca, într-adevar, numarul celor ce intra în librarie s-a redus simtitor. O atesta orice studiu sociologic asupra publicului cititor din România actuala. Cum se explica acest fapt? Sigur, ca peste tot, problema nu e ca ne lipsesc explicatiile, ci ca avem prea multe, si toate adevarate. De pilda, pretul cartii, care – pentru majoritatea potentialilor cumparatori – e de-a dreptul prohibitiv. În plus, nu exista nici o deosebire, la nivelul pretului, între cartea de cultura generala si cea de specialitate. Nu o data oamenii au de ales între carte si bunurile de stricta necesitate (alimente, haine etc.) si nu e greu de prevazut în ce directie înclina optiunile. Apoi, oferta de carte si distributia acesteia lasa mult de dorit. Sigur, e alta fata de ce era „pe vremuri“, însa e departe de a raspunde diversitatii de interese si de preferinte a prezentului. Intrînd într-o librarie obisnuita, poti ramîne cu impresia unui monopol exercitat de marile edituri, care, în cele din urma, îsi impun oferta lor, aplatizînd cererea consumatorilor. Într-un cuvînt, o proasta gestiune – atît a costului, cît si a distributiei cartii. Însa problema cea mai grava se afla altundeva. În speta, la institutia al carei simbol e cartea – la scoala.

Mihai Maci

Anunțuri
 

One Response to “( sine ira et studio 1)”

  1. […] Academia Nae: Mihai Maci (sine ira et studio 1) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s