Academia Nae

Nae e partea luminoasa din noi si Catavencu e partea umbroasa

Dezvrajirea sincopei speculative Vineri, septembrie 25, 2009

Filed under: bandajul serilor — academicianuNae @ 1:22 pm

sincopari

Luînd de bune afirmaţiile mass-media – cu menţiunea că, pentru aceasta, caracteristicile definitorii ale „evenimentului“ sînt noutatea şi spectaculozitatea –, actuala criză pare a se înrudi mai curînd cu cele clasice: ea se înfăţişează ca un seism imprevizibil, care zguduie violent edificiul economic şi social construit cu atîta grijă şi atîtea eforturi în epoca postbelică. O astfel de perspectivă (optimistă) contrapune şocului actual creşterea economică (legată de globalizarea fluxurilor comerciale), expansiunea democraţiei (consecinţă a eşecului totalitarismelor), stabilitatea politică şi socială (de după încheierea lungului „război civil al secolului XX“), accentuarea vizibilităţii şi a ponderii contextelor locale (datorată dezvoltării şi universalizării noilor tehnologii) care – toate – s-au tradus, pînă mai ieri, într-o constantă creştere a nivelului de viaţă la o scară şi cu un ritm fără precedent în trecut. Avantajul acestei modalităţi de raportare la istoria recentă e acela că ea le oferă nostalgicilor supapa refugiului în memoria scurtă; dezavantajul ei e acela că se dovedeşte incapabilă de a explica sincopa crizei altfel decît prin maşinaţii (mai mult sau mai puţin oculte) ale unor „grupuri de interese“ dificil localizabile.

O perspectivă mai lucidă ar lua în considerare simptomele crizei dinaintea crizei: epuizarea resurselor energetice, instabilitatea economiei speculative, revenirea pe scena politică a „dictaturilor cu faţă umană“, proliferarea regiunilor necontrolabile în ţările sărace, destabilizarea economico-socială a ţărilor bogate de către valurile permanente de emigranţi economici, explozia terorismului, războaiele fără perspectivă de încheiere, desubstanţializarea ONU, eşecul administrativ al proiectului european, alterarea mediului (cu consecinţe imprevizibile) etc. „Complexitatea“ (invocată din ce în ce mai des – în legătură cu orice situaţie) începea să funcţioneze ca un pseudonim al ininteligibilului, menit a justifica blocajele ori derapajele deciziilor importante.

Dezavantajul acestei perspective stă în „dezvrăjirea“ unui trecut proxim pe care l-am trăit, neproblematic, în exaltarea creşterii veniturilor şi diversificării posibilităţilor de cheltuire a lor. Avantajul ei constă în faptul de a ne înfăţişa criza de azi ca fiind faza acută a unei stări de lucruri care s-a cronicizat vreme de (cel puţin) două decenii. În mod difuz, cu toţii sîntem conştienţi de faptul că nu „deficitele financiare“ ale crizei pe care o traversăm au creat problemele evocate mai sus, însă – la fel de difuz – cu toţii aşteptăm, după confruntarea cu paroxismul crizei, rezolvarea lor.

În trecut, acumularea insolubilelor avea ca efect creşterea presiunii în corpul social pînă la punctul în care aceasta exploda violent sub forma războiului (extern) ori a revoluţiei (ca război intern). Menirea războiului în lumea clasică era aceea de a forţa o schimbare pe care politica (internă) sau diplomaţia (externă) erau incapabile a o determina pe cale paşnică. În ziua de astăzi, lucrurile stau de aşa manieră încît noi proiectăm în criză aceleaşi angoase şi aceleaşi speranţe pe care înaintaşii noştri le proiectau în război. Atîta doar că păstrăm în memorie experienţa catastrofală a celor două războaie mondiale şi discreditarea (chiar de către revoluţionari) a ideii de revoluţie.

În măsura în care criza este erupţia unor tensiuni acumulate într-un timp mai lung şi în măsura în care de la ea se aşteaptă instaurarea unei ordini care să dezamorseze aceste tensiuni, forma pe care o va lua în viitorul proxim va fi aceea – paradoxală – a unui „război pe timp de pace“. Protagoniştii acestui „război“ nu vor mai fi, ca în trecut, armatele, ci economia şi administraţia.

Phd Mihai Maci

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s