Academia Nae

Nae e partea luminoasa din noi si Catavencu e partea umbroasa

Batman şi valorile Marți, februarie 18, 2014

Filed under: broasca virtuala — academicianuNae @ 12:00 pm

the-dark-knight-rises04

Am văzut Dark Night. Subîntitulat (parafrazez): bun venit într-o lume fără legi. Un film cu mai multe puncte culminante – nu pentru că am fi mai deștepţi ca alţii, din alte vremi, ci pentru ca să ne stoarcă glandele suprarenale de toată adrenalina disponibilă şi să mergem acasă satisfăcuţi. E clar, nu ne mai ajunge un fir epic, ci ne trebuie să fie punctat periodic de momente de maximă intensitate. Scenariştii, evident, ştiu asta şi ne fac necesarele infuzii de suspans, ca drogul să îşi facă efectul scontat.
Filmul mi se pare un exemplu tipic de situaţie în care eminenţele cenuşii care l-au generat se joacă abil cu minţile spectatorilor (puzzling their minds). Îi târăsc printr-o istorie în care moralitatea, dreptatea şi legea se dovedesc musai inoperabile. La limită, aş putea chiar invoca manipularea personajelor şi a narațiunii tocmai pentru atingerea acestui scop. Dar ridică şi problema legitimă a reacţiei şi opţiunilor disponibile în faţa unei răutăţi fără limite. În subtext se poate citi relativ uşor tragicul 9/11.
Într-adevăr, o societate democratică şi liberă este expusă în faţa maniacilor, a fanaticilor (reprezentaţi de Joker – bine jucat de Heath Ledger).

©Teofil Stanciu

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s